OKTIG rendszer intézményi igénylő felület - BELÉPÉS »
 
 

TÁJÉKOZTATÓ A MAGYARORSZÁGON TANULÓK DIÁKIGAZOLVÁNY-IGÉNYLÉSÉRŐL

Köznevelési intézményben tanuló diákok elektronikus diákigazolvány igénylésének menetét az alábbi folyamatábra részletezi.

Igénylési folyamatábra (pdf)

A diákigazolvány díjmentes, és minden olyan tanuló igényelheti, aki aktív jogviszonnyal rendelkezik magyarországi köznevelési intézményben. Az igénylés benyújtása előtt szükség van a tanuló fényképének és aláírásképének rögzítésére, amely bármelyik okmányirodában kezdeményezhető. A diákigazolvány-igénylést az okmányirodában kapott NEK adatlap (Nemzeti Egységes Kártyarendszer adatlap) birtokában kell kezdeményezni az intézményi ügyintézőnél, aki az elektronikus rendszerben továbbítja az igénylést.

A diákigazolvány csak az okmányirodában egyeztetett és a NEK adatlapon szereplő személyes adatok alapján gyártható le. Amennyiben az igénylés adatai eltérnek a NEK adatlapon szereplő adatoktól, a gyártó az igénylést visszautasítja. Az adatok javítását az intézményi ügyintéző szükség esetén a jogosult közreműködésével végzi el.

A diákigazolvány elkészültéig az oktatási intézmény ügyintézője a tanuló kérelmére igazolást állít ki, amellyel a diákigazolványhoz tartozó kedvezmények (kivéve az EYCA logó nyújtotta kedvezmények) igénybe vehetők. Az elkészült diákigazolványt a gyártó az oktatási intézménybe postázza ki.

Amennyiben a tanuló tanévkezdést megelőzően betöltötte 16. életévét csak az aktuális tanévre vonatkozó érvényesítő matricával ellátott diákigazolvánnyal veheti igénybe a kedvezményeket. A diákigazolvány érvényesítéséről az oktatási intézmény ügyintézőjénél lehet érdeklődni.

Az EYCA logó nyújtotta nemzetközi kedvezményekről ide kattintva olvasható bővebb tájékoztatás.