OKTIG rendszer intézményi igénylő felület - BELÉPÉS »
 
 

Magyarországi diákigazolvány

A magyar diákigazolvány államilag finanszírozott és kereskedelmi kedvezmények igénybevételére jogosító adathordozóval ellátott plasztikkártya. A kártyán megtalálható az EYCA logó, amely nemzetközi kedvezmények igénybevételére is jogosítja a kártya birtokosát.

Igénylés

A diákigazolvány kérelemre induló eljárás során díjmentesen igényelhető az oktatási intézményen és az Oktatási Hivatalon keresztül a köznevelési intézményekben és felsőoktatási intézményekben tanulók részére. Az igénylés előtt az okmányirodában szükséges fényképfelvételezési eljárásban részt venni.

Érvényesítés

A köznevelésben tanévenként, a felsőoktatásban félévenként kell új érvényesítő matricával érvényesíteni a diákigazolványt. A diákigazolvány a kiállításától számított 8 évig érvényesíthető aktuális tanévre/félévre használható érvényesítő matricával, melyet az oktatási intézményben kaphatnak meg a diákok minden tanév/félév elején.

A 16 éven aluli tanulók diákigazolványa azon tanévet követő október 31-ig érvényesítő matrica használata nélkül érvényes (a kártya érvényességének 8 éve alatt) amelyikben betöltötték 16. életévüket.

Az IGAZOLVÁNY KIÁLLÍTÁSÁNAK NAPJA a kártya kiállításának dátumát jelöli, míg az ÉRVÉNYESÍTHETŐSÉG ÉVE a kiállítástól számított 8 éves érvényesség évét mutatja.

Diákigazolvány általános jellemzői

A diákigazolvány mérete: bankkártya méretű (85,6x54 mm)
Anyaga: műanyag (PVC)
Színe:

Előoldal Hátoldal
Előoldal tartalma: Fénykép, kártyaszám, családi és utónév, születési idő és hely, munkarend, azonosító szám, aláírás. Hátoldal tartalma: Kibocsátó megnevezése, igazolvány kiállításának napja, igazolvány érvényessége, jogviszonyt igazoló intézmény, kártya birtokosának címe.

Grafika: A kétnyelvű rovat-megnevezések és a keretezés barna színnel kerülnek megjelenítésre. A "NEK" rövidítésből kialakított alnyomat az előoldalon a "CSALÁDI ÉS UTÓNÉV", a "SZÜLETÉSI IDŐ ÉS HELY" és az "AZONOSÍTÓ SZÁM" rovat-megnevezések háttereként, valamint a hátoldalon az "IGAZOLVÁNY KIÁLLÍTÁSÁNAK NAPJA", az "ÉRVÉNYESÍTHETŐSÉG ÉVE" és a "KÁRTYA BIRTOKOSÁNAK CÍME" rovatok háttereként jelenik meg részben narancs, részben pedig barna színnel.

Az előoldalon a "DIÁKIGAZOLVÁNY", a "KÁRTYASZÁM", a "MUNKAREND" és az "ALÁÍRÁS" rovat-megnevezések háttere a "MAGYARORSZÁG" feliratot tartalmazó világosbarna alnyomat. Ugyanez az alnyomat jelenik meg a hátoldalon a "KIBOCSÁTÓ MEGNEVEZÉSE", a "TANULÓI JOGVISZONYT IGAZOLÓ INTÉZMÉNY", a vonalkód, a NEK logó és a "MATRICA" mezőkben is.

Mindkét oldalon a rovat megnevezések keretezésének belsejében mikroírás található.
Az előoldalon, a jobb alsó sarokban, a fénykép alatt narancs színű "MAGYARORSZÁG" felirat, a megszemélyesítés háttereként pedig a magyar címer látható.

Hátoldalon a jobb felső sarokban az EYCA European Youth Card logó látható fehér mezőben sárga, rózsaszín és fekete színnel nyomtatva.

Vonalkód: A kártya hátoldalán a bal alsó sarokban elhelyezkedő vonalkód a kártya sorszámát tartalmazza.

Sorszám: A kártya előoldalán a jobb felső sarokban elhelyezkedő sorszámmezőben az adott kártya egyedi sorszáma található, amely összesen 10 karakterből áll. A sorszám tartalmazza az okmány típusának számát, amely a diákigazolvány esetében az "1"-es szám, ezt folyamatos sorszám követi.

Chip: a kártyatest belsejében egy kontaktusmentes Mifare PlusX 4K chip található.