OKTIG rendszer intézményi igénylő felület - BELÉPÉS »
 
 

AZONOSÍTÓ SZÁM

A tanulói és hallgatói azonosító szám

Az Oktatási Minisztérium 1997. február 13-ai döntése értelmében a köz- és felsőoktatásban résztvevők (tehát a tanulók, hallgatók, pedagógusok és oktatók) számára egy tizenegy számjegyből álló azonosító szám kerül kiosztásra. Az azonosító szám kiosztásának legfontosabb célja a korszerű, pontos, naprakész nyilvántartás, amely biztosítja, hogy az állami támogatások, juttatások minden esetben az arra jogosult személyek körét érintsék. Ezen célok csak úgy valósíthatók meg, ha a központi intézményi és személyi nyilvántartások közhitelesek, azaz valóságtartalmuk igazolt és megfelelően naprakész. Az azonosító szám egyúttal jelentős lépés az elektronikus ügyintézés fejlesztése terén is. A diákigazolványra rákerülő új azonosító szám révén 2007-től egyszerűsödött a diákigazolvány-igénylés is (bizonyos jogszabályi korlátokon belül).

A közoktatásban a 20/1997., többször módosított, a közoktatási törvény végrehajtásáról szóló Korm. rendelet szól az azonosító szám bevezetésről. Ennek értelmében az azonosító számok kiadásának előfeltételeként az oktatási intézmények 2005. április 1. és június 15. között voltak kötelesek adatszolgáltatást végezni az Educatio Kht. felé, amely tartalmazta azok nevét és szükséges adatait, akik az intézménnyel tanulói jogviszonyban álltak, vagy az intézményben dolgozó pedagógusok. Az adatok beküldése és feldolgozása után, jogszabály szerint 2005. október 31. napjáig gondoskodott az Educatio Kht. arról, hogy az azonosító számok biztonságos körülmények között eljussanak az oktatási intézményekbe. Az iskoláknak 30 napjuk volt arra (2005. november 30-áig), hogy tanulóiknak és a pedagógusoknak kiosszák az azonosító számokat.

A felsőoktatásban hasonló folyamat alapján történik majd az azonosító számok kiosztása, de ennek határidejéről egyelőre jogszabályi döntés nem született. A feladat pontos részleteiről mindenre kiterjedő tájékoztatást kapnak majd az érintettek, tájékoztató jelleggel ezen a honlapon is.

A kiosztott azonosító számokat közoktatásban a diákigazolvány-igénylésekben is fel kell használni. Az igénylőlapon kötelezően kitöltendő mezőként megjelent az oktatási azonosító szám, ennek 11 mezőjébe kell beírni a minden esetben 7-tel kezdődő számot.