OKTIG rendszer intézményi igénylő felület - BELÉPÉS »
 
 

HÍREK

A veszélyhelyzetben lejárt diákigazolvánnyal is igénybe vehetők az utazási kedvezmények

2020-11-24

A közlekedési szolgáltatók a járványügyi veszélyhelyzet megszűnését követően 60 napig (várhatóan április 9-ig) elfogadják a köznevelésben a 2019/2020-as tanév érvényesítő matricájával, a felsőoktatásban pedig a 2019/2020-as tanév I. és II. féléves matricájával, illetve a 2020/2021-es tanév I. féléves matricájával érvényesített diákigazolványokat.

A kedvezményt azon tanulók, illetve hallgatók is a meghosszabbított időtartamig vehetik igénybe, akiknek a jogviszonya a 2019/2020. tanévben lezárult, és rendelkeznek diákigazolvánnyal.

Azoknak a tanulóknak és hallgatóknak, akiknek bármilyen okból nem sikerült diákigazolványt igényelniük, de aktív jogviszonnyal rendelkeznek, igazolás állítható ki. A dokumentumok szkennelve, elektronikusan is kiküldhetők, otthon kinyomtathatók; a közlekedési szolgáltatók nyomtatott aláírással és pecséttel is elfogadják. Elektronikus formában (pl. mobilon felmutatva) azonban nem fogadják el az igazolásokat.

 

Frissen lejárt diákigazolvánnyal is igénybe vehetők az utazási kedvezmények

2020-03-26

A kihirdetett veszélyhelyzet miatt a közlekedési szolgáltatók a járványügyi veszélyhelyzet végét követő 15 napig elfogadják a 2019/2020-as tanév I. féléves matricájával érvényesített diákigazolványokat is és az igazolványokat helyettesítő igazolások elektronikusan kiküldött, majd otthon kinyomtatott másolatát is.

A köznevelési intézményekben bevezetett tantermen kívüli, digitális munkarend értelmében a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket, és a hallgatók sem mehetnek be a felsőoktatási intézményekbe, emiatt nincs mód a diákigazolvány-igénylések benyújtására és az okmányt helyettesítő, pecséttel és aláírással ellátott, papíralapú igazolások kiadására. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium rendelkezése szerint azok a tanulók és hallgatók, akik még nem kaptak diákigazolványt, a számukra elektronikusan elküldött igazolást kinyomtatva vehetik igénybe az utazási kedvezményeket; a felsőoktatásban tanulók pedig március 31. után is kedvezményesen utazhatnak a 2019/2020-as tanév I. féléves matricájával érvényesített diákigazolványukkal.